Pesters kunnen ook jouw kind zijn

tekst

Bij elk verhaal over pesten dat ik dagelijks hoor, krijg ik het koud.

Dan denk ik bij mezelf, hoe is het toch mogelijk? Hoe kan iemand tegen zo een leuk kind zo tekeer gaan?

Ik ben zelf vroeger niet gepest geweest, ik was het kind die opkwam voor de kinderen die gepest werden. Vandaar waarschijnlijk ook dat dit één van mijn stokpaardjes is geworden vandaag.

Ik ben elke keer zo blij wanneer iemand die gepest geweest is,  me achteraf nog eens dag komt zeggen en dat ik hoor dat alles goed gaat. Dat de pesters niet verdwenen zijn maar dat het kind de optie die ik hem gegeven heb, kan toepassen.

Maar een kind die in het instapklasje al gepest werd en dat na een paar jaar nog steeds met dit kind in de klas zit. Dat lieve mooie kind die in een bubbel blijft zitten, die nachtmerries heeft, die geen zin meer heeft in school, die van school wil veranderen, die elke avond in de week buikpijn heeft omdat ze naar school moet gaan, die schreeuwt tegen iedereen behalve op school, daar is ze een stil meisje. Dat kind die ondanks de pesterijen toch nog steeds het goede in de pester blijft zien. Dat zet je toch even aan het nadenken.

Ik krijg in de praktijk ook pesters over de vloer. Gelukkig. Want achter pesten zit ook een angst. Daar ben ik dan ook zo blij  mee als ik de pesters dit kan laten inzien. Ik vind het zelfs heel moedig van hen en van de ouders dat ze er iets willen aan doen.

Maar als de ouders het niet erg vinden, dat ze denken dat het gepeste kind het maar moet oplossen, dat het hun probleem niet is. Daar, daar kan ik dan weer heel boos om worden.

Sorry lieve ouders maar als je denkt dat je kind super stoer is door zo een gedrag te tonen, dan zie je het verkeerd. Het is onze taak als ouder om hierover te waken, als we zien dat ons kind gedrag vertoond dat niet ok is naar andere kinderen naartoe, kunnen we dit in de gaten houden en het gedrag bijsturen. Praat met je kind erover. Denk niet van dit is mijn kind en die staat erboven. Denk eerder eens hoe zou ik me voelen als het om mijn kind gaat?

Door even van deze gedachte uit te gaan; “hoe zou ik me voelen als het mijn kind was dat gepest werd” , kan er al heel wat tranen en problemen voorkomen worden. Want eerlijk, elke pesterij laat sporen na. Het is voor niemand leuk. Ook voor de pester niet, op lange termijn zal die eens alleen komen te staan , net omdat niemand nog met hem wil spelen. Wil je dat voor je kind? Dat denk ik niet.

Mijn kind mooi kind, horen we vaak. Maar vergeet niet dat één ster aan de hemel niet zo hard kan schitteren, het is pas als de hemel vol staat met mooie fonkelende sterren, dat de pracht van elke ster te zien is!

Ouders trek aan de bel als je dit ziet of hoort, raak je er niet uit, vraag hulp.

Elk kind is uniek en elk kind is een held. Laten we dat de kinderen bij brengen, aan alle kinderen. En laten wij als ouder vooral die boodschap overbrengen en doorgeven.Want een gelukkig kind maakt deze wereld toch zoveel mooier. En zeg nu zelf wat is een mooier geluid dan de lach van een kind!

 

De  volgende workshop omgaan met pesten zal doorgaan op 27 december in mijn praktijk Brusselstraat 4 1755 Leerbeek. Inschrijven na mail tamara.noynaert@telenet.be

Ook is er een info avond voorzien over cyberpesten, deze zal doorgaan op 15 december. Voor meer info of inschrijven: tamara.noynaert@telenet.be

www.kindercoachtamara.be

Brusselstraat 4

1755 Leerbeek

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *