Overprikkeling en hooggevoeligheid

giant-rubber-bear-1089612_960_720

Overprikkeling en hooggevoeligheid. Tegenwoordig is er heel wat om te doen. Heel veel kinderen zijn hooggevoelig. Heel veel kinderen ook niet. Hooggevoeligheid krijgt gelukkig meer bekendheid  maar net daarom krijgen we al sneller te maken met het “etiketje “.

Ik ben zelf hooggevoelig en coach heel veel kinderen die hooggevoelig zijn in de praktijk, maar ik ga het niet aanzien als een “etiket”.Hooggevoeligheid is een karaktertrek, geen ziekte. Ik word wild als ik hoor dat sommige mensen medicijnen voorgeschreven krijgen tegen hooggevoeligheid! Okay, dat je als volwassene ondersteuning wil, maar aan een kind medicijnen geven voor hooggevoeligheid? Hoe kan je medicijnen geven voor verlegenheid? Voor introvert zijn? Voor klein van gestalte te zijn? Voor stoer te zijn? Allemaal zaken waar er geen medicatie voor hoeft gegeven te worden.

Maar wat is hooggevoeligheid en overprikkeling nu juist? Is het een beetje moe zijn en boos worden? Is het teveel gepland hebben op korte tijd? Hoe kom je er dan uit?

Wel, buiten de lijst van kenmerken van hooggevoeligheid , de test die ik afneem, kunnen we zeggen dat het bij hooggevoeligheid net gaat om de extra prikkels en de overprikkeling en het belangrijkste om de overprikkeling te vermijden.  Of als het te laat is, eruit komen.

Hooggevoelige mensen en kinderen hebben bij vermoeidheid extra prikkels die binnen komen; de geuren op school, geluid op straat, het zonlicht dat extra binnen komt bij ons, het gefluister van iemand, de geluiden van de natuur, die ene persoon die triest is, de andere die boos is,.. Er komen zoveel prikkels binnen en zo raken wij overprikkeld als we op die momenten geen rustpunt inlassen.

Wat dat rustpunt is, is voor iedere HSK/HSP anders. De ene kijkt gewoon TV en zet zo alle geluiden rond zich uit, de andere speelt even op zichzelf en zit zo in zijn bubbel, de andere zit 5 minuten op een bankje naar de natuur te kijken, een douche nemen, bloemen planten, in de tuin spelen,.. Er zijn zoveel rustpunten die ons eigen zijn, op DAT moment zelf.

Waarom zeg ik op DAT moment? Wel wij zijn moment-mensen. Wij voelen alles extra, dus wij voelen ook wat we op dat moment juist nodig hebben, en ja dat kan zijn dat dat niet hetzelfde is wat we gisteren nodig hadden.

Verwarrend voor de buitenwereld? Kan best zijn.  Maar er kan al veel opgelost worden door ons gewoon te laten, wij kennen onszelf en wij voelen waar wij behoefte aan hebben. Laat ons maar, wij zoeken onze rust zelf wel.

Is dat moeilijk voor jullie ? Laat het zo zeggen, hoe sneller wij uit onze overprikkeling zijn, hoe sneller wij weer naar jou toe komen. Zowel bij kinderen als volwassenen is dat zo. Wij willen ons moment met rust en hoe meer deze verstoord zal worden, hoe meer prikkels we krijgen en hoe langer we overprikkeld zullen blijven.

Ik zeg niet dat de buitenwereld zich moet aanpassen aan ons, zeker niet. Ook al is het muziekje van de ijskar irritant en keiluid. Wij kunnen niet verwachten dat de ijsman zonder muziek zal rondrijden of dat  alles om ons heen aangepast zal worden aan onze voelsprieten. Maar wat we wel kunnen en moeten leren is onszelf aan te voelen en het moment te voelen wanneer we weten dat het eraan komt: de overprikkeling. En dan ons rustpunt zoeken.Op dat moment kunnen we wel aan de mensen vragen om ons in onze bubbel even gerust te laten.

Want daar draait het om, de wereld hoeft zich niet aan ons aan te passen, wij weten zelf wel wat het is, wij passen onze hooggevoeligheid aan aan ons leven en wij kunnen perfect leven zonder dat iemand anders er echt rekening mee moet houden. Net zoals koffie drinken een gewoonte is, is hooggevoeligheid en hoe wij ermee omgaan ook een gewoonte, iets waar we niet meer hoeven bij na te denken.  iets waar we kunnen van genieten.

Gooi het etiket weg, pas hooggevoeligheid in je leven toe en zoek je rustpunten, want hooggevoeligheid is zo een mooie karaktertrek. En aan de wereld rondom ons: je hoeft je niet aan te passen maar als we rust vragen, gun ons die ook, want anders komen we inderdaad aan het woord dat tegenwoordig alom is; overprikkeling.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *