Er ligt me iets op mijn lijf

Cayo&FiorellaMetLogo-49 (Small)

 

Als volwassene kijken we naar de modeblaadjes, hebben we commentaar op alle graatmagere modellen want ze zijn ziekelijk mager.

We vinden de Dove campagnes fantastisch, eindelijk “echte vrouwen”.

Maar hoe vaak hoor je al niet bij peuters; “oei je kindje zit nog goed in het babyvet hè. “En denk je als ouder : oei toch gaan opletten? Wat minder pap geven?

Als je kind naar de lagere school gaat, krijgt het soms een rotopmerking van een vriendje; “je bent een dikkop, je hebt een dikke buik,…” Je kind trekt er zich niets van aan maar onbewust zie je dat ze toch gaan opletten wat ze gaan aantrekken. Of gaan ze toch dat koekje laten, zonder dat jij er een opmerking over geeft.

Gaan ze naar de middelbare school en beginnen ze te puberen, zullen ze al snel met mode en uiterlijk bezig zijn.

Dan krijgen ze een liefje, dan voelen ze zich te lelijk voor die bepaalde jongen of meisje. Ineens gaan ze een beetje opletten wat ze eten, meer aandacht aan hun uiterlijk besteden.

Er gaan een paar kilo’s af. Ze krijgen complimentjes van de buitenwereld. De vrienden motiveren om nog verder te doen. Het kan allemaal niet snel genoeg gaan.

Vrienden gaan meedoen, in groep is toch zoveel leuker, zo kunnen ze elkaar motiveren.

Voor men het weet zit men in een situatie waar men geen controle meer heeft over het niet meer eten. Voor je het weet zijn ze niet meer aan het huilen omdat ze zich te dik voelen, maar omdat ze niet meer bij kunnen komen in gewicht.

We staan er niet bij stil hoe snel het kan gebeuren. En ja natuurlijk zijn er nog andere factoren die in dit probleem mee spelen maar het gaat hem bij mij om het beeld dat het kind van zichzelf krijgt, een gevoel dat een kind over zichzelf kan hebben. Hoe een kind in de spiegel naar zichzelf kijkt.

Ik ga nu niet zeggen dat je je kind moet volproppen of niet mag opletten, dat is niet de bedoeling .Ik ben zelf geen voorstander van suikers aan kinderen te geven. Maar ik ben wel een voorstander van kinderen gelukkig te zien opgroeien, opgroeien met een positief zelfbeeld en eigenwaarde. Een kind heeft voeding, slaap en liefde nodig om te groeien.

Wil je me iets beloven? De volgende keer als je een meisje van 4 jaar ziet en gaat denken dat ze toch wat aan haar gewicht moet doen, kijk dan eens naar die sprankel in haar ogen en  zie hoe ze aan het stralen is, aan het stralen in haar eigen licht! Wedden we dat zij later in de spotlichten ,in een modeboekje of als leider van een bedrijf staat te stralen?

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *