Verschil hooggevoeligheid en overgevoeligheid

Wat is nou net het verschil tussen hooggevoeligheid en overgevoeligheid.
Is er überhaupt wel een verschil?

Hoewel deze twee termen vaak door elkaar gehaald worden, zijn hooggevoeligheid en overgevoeligheid toch echt twee verschillende dingen.

Overgevoeligheid staat gelijk aan emotionele kwetsbaarheid en is een manier van omgaan met de dingen die jou in het leven overkomen.
Hooggevoeligheid is een genetische bepaalde eigenschap.

We kunnen zeggen dat iemand overgevoelig is, omdat die persoon een reactie kan hebben waar je op dat moment helemaal niet weet wat je moet mee aanvangen. Overreageren.
Iemand die dan hooggevoelig is, gaat zich dan weer meer bekommeren over de emoties van anderen, als er iets gebeurd in zijn leven.

Hooggevoeligheid

Hooggevoelig zijn is dus genetisch bepaald en is een eigenschap dat in feite maar weinig met emoties te maken heeft. Dit is vooral het reageren op bepaalde prikkels. Het is een karaktereigenschap en net als vele andere biologische factoren, is hooggevoeligheid complex en grotendeels afhankelijk van iemands omgeving.

Je kunt hooggevoelig zijn zonder overgevoelig te zijn. Je kan hooggevoelig zijn en emotioneel heel sterk zijn. Hooggevoelige mensen hebben het namelijk ontzettend snel in de gaten of de emotionele staat van een ander oprecht is of niet. Als hooggevoelige kan je ene geweldige steun zijn voor anderen, kan je je bekommeren om het welzijn van anderen. Kan je er zijn voor anderen.

overgevoeligheid

Overgevoeligheid is meestal het resultaat van ervaringen en opvoeding. Als iemand niet kon rekenen op de emotionele steun die hij nodig had om sterk te worden en de vaardigheden te ontwikkelen om de wereld aan te kunnen, zal hij uiteindelijk ontzettend gevoelig zijn voor de meningen van anderen.

Wat zijn dan net de verschillen?

Overgevoelige mensen:

  • Zijn onzeker en nemen zeer veel als kritiek op omdat ze het onderscheid niet kunnen maken.
  • Hebben meestal niet geleerd hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Dit zorgt ervoor dat ze hun gevoelens opkroppen. Tot alles bij elkaar komt en de hele boel eruit komt.
  • Maken gebruik van negatieve middelen zoals emotionele chantage en kunnen soms agressief reageren.
  • Zijn ontzettend gevoelig voor wat anderen zeggen en doen.
  • Hebben negatieve ervaringen meegemaakt gedurende hun kindertijd en tienerjaren die ze nog niet hebben verwerkt. Dit kunnen allerlei zaken zijn, pesten, scheiding, …

Hooggevoelige mensen:

  • Hun empathie is sterk ontwikkeld. Hoewel dit iets positiefs lijkt te zijn, kan het voor een heleboel verwarring zorgen.
  • Alles kan hen overweldigen, overprikkelen waardoor ze soms heftig kunnen reageren.
  • Zijn ontzettend intuïtief. Van mensen, tot dieren en gereedschap, ze doorzien en begrijpen alles met het grootste gemak.
  • Geven de voorkeur activiteiten in kleine groepen of werken graag alleen . Samenwerken met anderen kan hen een gespannen gevoel bezorgen.
  • Zijn ontzettend opmerkzaam. Elk klein detail hebben ze gezien.

Wat ze met elkaar gemeen hebben

Zowel Hooggevoelige mensen als overgevoelige mensen reageren emotioneel. Overgevoeligheid kun je veranderen door nieuwe vaardigheden aan te leren die je zullen helpen om beter om te gaan met bepaalde situaties in het leven. Hooggevoeligheid zit in je genen en kun je weliswaar niet veranderen, maar je kunt er wel mee leren omgaan.

 

Of je nu hooggevoelig bent of overgevoelig, hoe je ermee omgaat bepaald hoe jij het kan ervaren.

Er zijn voor overgevoelige mensen geweldige cursussen als assertiviteit, ..

Hooggevoelige mensen kunnen jullie steeds verder in coaching of in mijn online training

https://kindercoachtamara.be/online-store/

Ben je zelf hooggevoelig, laat je begeleiden door iemand die zelf ook hooggevoelig is. Die het verschil ook weet en ziet en samen met jou naar de gepaste oefeningen gaat kijken.

Veel liefs,

Tamara

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *