Is hooggevoeligheid het nieuwe hokje?

wp_20161207_15_55_00_pro

Hooggevoeligheid en overprikkeling zijn woorden die je dagelijks leest of hoort. Gelukkig zou ik zeggen. Er is eindelijk wat meer over gekend. Maar tegelijkertijd  word ik er ook triest van. Net als andere hokjes, worden soms veel kinderen ook in dit hokje gestopt.

HSP is geen hokje, hooggevoeligheid kunnen we niet medisch opsporen. De prikkels worden minder gefilterd waardoor we alles intenser voelen. Hooggevoelig zijn is puur een karaktervorm, is het emotionele, wij voelen, wij voelen meer en voelen intenser, dat is nog steeds een punt waar we geen testen voor kunnen doen. Als hooggevoelig persoon weet je ook dat je meer voelt dan iemand anders. Ook dat voel je aan!

Waarom worden er dan testen gevraagd als het om het voelen gaat? Waarom gaan we verder zoeken en willen we medicijnen voorgeschreven krijgen om niet meer te voelen? Waarom niet gewoon aanvaarden dat wij net iets meer voelen? Waarom niet aanvaarden dat we gewoon onszelf mogen zijn.

Ikzelf ga aan de slag, met een test die mij opgesteld is door E Aaron. Deze test verklaart voor mij al duidelijk welke voelsprieten er zijn. Een test waar ik steeds zal achter staan.

Daarna kijk ik verder met de HSP Coachingkaarten die ik uitgebracht heb. 42 doelgerichte vragen om zo te kijken welke voelsprieten het kind heeft. Eens we dit weten,ga ik dan aan de slag met een werkboekje “Mijn hooggevoelige kind en zijn voelsprieten” door Kindercoach Tamara.

Na een paar sessies, kent het kind zijn eigen voelsprieten en kunnen we zeggen dat we een kind vrolijk en zelfzeker zien verder groeien. Een kind die voelt en die weet dat het ok is om te voelen, die zich niet meer anders voelt.

En net daarom weiger ik HSP een hokje te noemen! Er zijn zoveel volwassenen en kinderen die afzien omdat ze niet weten hoe het in hun leven te plaatsen, die hulp vragen om het een plaats te geven. Hoe kun je willen dat je in dat hokje zit? Waarom zou je ooit in een hokje willen zitten terwijl je kan ronddansen in de zon en de kleuren?

Met de volwassenen ga ik op dezelfde manier aan de slag, en ik kan zeggen, eens de volwassenen en de kinderen hier afronden, schijnt de zon terug met een klein wolkje erbij, een grote eenhoorn en een kleurrijke regenboog en dat, dat is waar wij als hooggevoelige personen wel willen naartoe gaan.

Veel liefs,

Kindercoach Tamara

www.kindercoachtamara.be

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *