Wat hebben sport en druk met elkaar te maken?

voetbal

Sporten, het is goed voor elk kind. Je kind werkt zowel aan de gezondheid als het sociale. Sporten zou inderdaad aan elk kind moeten aangeraden worden, een sport waar jouw kind zich goed bij voelt.

Maar welke druk hebben kinderen tegenwoordig niet bij het sporten? Vaak hoor ik het sportschema al: twee keer training in de week en dan in het weekend nog wedstrijd of voorstelling. Dan komt daar nog eens muziek bij en huiswerk en een jeugdbeweging. Ik vraag me dan altijd af, wanneer leert je kind om eens gewoon niets te doen? Of wanneer rust het kind?

Maar sporten is leuk, en net zoals volwassenen kunnen we bij het sporten veel van ons af laten. Pesterijen op school, juf die boos was, mama/papa die boos waren, alles waar we ons slecht over voelen, zouden we kunnen weg sporten.

Maar wat hoor en zie je in werkelijkheid? Ouders die boos zijn omdat hun zoon maar een paar doelpunten gemaakt heeft , omdat hun dochter niet zo perfect op het optreden aan het dansen was,… Waar is het plezier dan in het sporten? Kinderen hebben tegenwoordig al zoveel druk en tijdens het sporten moeten ze nog eens presteren . Worden ze terecht gewezen voor publiek.

Waar is de tijd gebleven dat dat kneusje met zijn brilletje, die totaal niet kon voetballen, toch mocht mee doen? Want het was juist leuk om samen te spelen. Dat meisje die totaal geen gevoel voor ritme had, waar de ouders met tranen in de ogen zaten te kijken want ze leek wel een prinses en waar de andere meisjes haar gewoon mee in de groep trokken? Waar die kleine jongen aan het tennissen was en de ballen in alle richtingen gingen en dat we hen zeiden dat ze het wel gingen kunnen op een dag,…

Waar is het leuke aan het sporten gebleven? Kinderen moeten natuurlijk leren dat ze op tijd moeten komen en hun moeten engageren, maar het sociale dat bij sporten ook komt kijken is ook heel belangrijk; doen wat jij graag doet en het nog leuk houden. Niet uitgescholden worden omdat het eens niet goed gaat, of je vriendjes die uitgescholden worden, je vriendjes die niet mogen mee spelen omdat ze niet goed genoeg zijn. Of het meisje dat zich niet meer mooi genoeg voelt omdat het nooit goed genoeg was.Het meisje die niet mee mag doen omdat zij niet op de “coole” dansen zit.

Mama/papa/grootouders,..laat elke ballerina, voetballer, tennisser, en alle andere sportkindjes schitteren in wat ze doen en zorg dat ze er plezier aan beleven, want daar gaat het om, leren en delen en plezier maken, dat maakt van hen een echt team die voor elkaar door het vuur gaat.

 

 

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”1″ /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”1″ /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Comment” type=”textarea” required=”1″ /][/contact-form]

[contact-form][contact-field label=”Name” type=”name” required=”1″ /][contact-field label=”Email” type=”email” required=”1″ /][contact-field label=”Website” type=”url” /][contact-field label=”Comment” type=”textarea” required=”1″ /][/contact-form]

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *