Wat is directe hypnose?

Bij hypnose en hypnotherapie wordt door veel ouders en kinderen gedacht  aan een heen en weer zwaaiend horloge, waarmee je in een hypnotische trance terecht komt. In die trance zou je alles doen wat de hypnotiseur je vertelt te doen. Dit alles is echter “show-hypnose” en heeft niets te maken met hypnose zoals dat gebruikt wordt in de hypnotherapie.

In hypnose kom je tot een diepe rust, een kalmte , een ontspannen gevoel. Je bewuste blijft alert. Het mooie is dat je ook toegang krijgt tot je onderbewuste waar al je herinneringen en gewoontes zijn opgeslagen. Het is dat onderbewuste dat we via de hypnose gaan bewerken. Onder hypnose ben je namelijk ontvankelijk voor suggesties. De gegeven suggesties worden geformuleerd in functie van je besproken problematiek.

Als hypnotherapeut maak ik het onderbewustzijn duidelijk dat de klachten dat het je geeft, jou hinderen en dat je beter af bent zonder die klachten. Met behulp van hypnose en de kracht van je eigen onderbewustzijn, kan het onderbewuste worden aangesproken om niet meer dat gedrag te vertonen. Jij bepaalt uiteindelijk zelf welke suggesties je wel of niet gebruikt. Je hebt de zaak zelf in de hand. Degene die de hypnose uitvoert, begeleidt alleen het proces. Je bent dus niet de controle kwijt. Je zal dus niets doen wat je niet wil doen, je zal geen geheimen vertellen, je zal niet ingaan tegen je waarden en normen. Op deze manier kunnen we positieve veranderingen teweeg te brengen.

De hypnotische ontspanning is overigens iets dat iedereen goed kent: het is te vergelijken met de concentratie waar je in zit je als je naar een goede film kijkt: je gaat zo op in de film dat je vergeet waar je bent.

Met hypnotherapie heb je meestal maar één sessie nodig om tot een blijvend resultaat te komen.

Echte hypnose is geen langdurige therapie en geen ontspanningstherapie. Het is wel een  middel om de problemen aan te pakken bij de wortel en niet enkel de symptomen. En dit gebeurd op een veilige ,eenvoudige, blijvende en doelgerichte manier.