De vragenlijst werd ontwikkeld door Professor Amy Holtzworth-Munroe, Indiana State University en is de ideale oplossing voor de slachtoffers van mentale, fysieke & seksuele mishandeling binnen de relatie, pathologische leugens alsook manipulatie, uitbuiting, intimate terror, coercive violence, coercive control en family violence van ex-partners en hun kinderen. In dergelijke gevallen gaat het steeds om een rechtvaardige afwijzing van een kind ten opzichtige van een ouder omdat het kind daadwerkelijk mishandeld is. Er is dus in dit geval geen sprake van het PAS-syndroom en dat komt via de vragenlijst aan het licht.
De MASIC is een onderzoek instrument die op een goede, wetenschappelijk onderbouwde wijze, partner-geweld inzichtelijk maakt. Het is een zeer bruikbaar instrument voor o.a medewerkers in de hulpverlening of gespecialiseerde jeugdzorg.
De MASIC biedt een gestructureerde beoordeling van partnergeweld bij ouderparen die in een (conflict)scheiding verwikkeld zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij meer dan de helft van deze complexe scheidingen een voorgeschiedenis van partnergeweld speelt. De MASIC bestaat uit een gestructureerd interview dat bij elke ouder apart wordt afgenomen. De MASIC vraagt gedetailleerd naar verschillende vormen van partnergeweld, zoals emotionele mishandeling, dwingende controle, lichamelijk geweld, seksueel geweld en stalking. Vervolgens wordt op basis van de informatie uit de twee interviews, aangevuld met informatie uit andere bronnen (bijv. politiegegevens, medische gegevens) een beoordeling gemaakt over de aan/afwezigheid van partnergeweld, en als er geweld aanwezig is, over het type geweld. Vooral dwingende controle vormt een veiligheidsrisico. Het is gebleken dat met de MASIC meer partnergeweld wordt gevonden. Ook vertellen de onderzoekspersonen dat de MASIC hen ook helpt bij het onderkennen van de ernst van de problematiek en geven ze aan zich gehoord te voelen.
Hoe werkt de MASIC-methode?
Beide ouders krijgen apart van elkaar de kans om de vragenlijst te beantwoorden. De vragenstellers hebben kennis van het feit dat het onmogelijk is om vragen over gewezen of blijvend partnergeweld te beantwoorden in het bijzijn van de andere ouder.
Ook de gezamenlijke kinderen krijgen op deze manier gehoor zonder intimidatie van één of beide ouders. De beleving van het kind zelf komt eerlijk aan bod. Hierdoor ontstaat een feitenonderzoek op de mishandeling van ouder en kind en bereikt men een correct inzicht op de blijvende problematiek.
Het zorgt tevens voor een stopzetting van het gebruik van aannames!
De vragen zijn namelijk niet algemeen, maar specifiek op gedrag gericht. Hierdoor is het verzinnen van geloofwaardige verhaaltjes uitgesloten en wordt het geweld naar boven gehaald door middel van specifieke screeningsvragen. Het gaat om een uitgebreid forensisch-diagnostisch
De bezorgdheid om het gezamenlijk kind uit de mishandelingssituatie te krijgen wordt als een strijd gezien waarbij twee ouders schuld dragen. Het belang van het kind, wat het enige doel is van de constructieve ouder wordt aanzien als machtsstrijd tussen beide ouders waarbij het belang van het kind vergeten wordt. Terwijl het belang van het kind net het enige is dat de beschermouder voor ogen houdt.
Vaak gaat het om high risicogroepen met extreem geweld, stalking en blijvende bedreigingen na de relatiebreuk en was er eerder al een opvolging van justitie, maar werd het dossier na relatiebreuk plots een vechtscheiding genoemd.
Deze methode is ook perfect om na te gaan of er inderdaad sprake is van ouderverstoting of er meer aan de hand is.