Hooggevoeligheid en autisme. Iets wat we hier zeer veel bespreken en uitleggen. Net omdat mensen te horen kregen dat hun kind wel autistisch lijkt. Omdat het kind zo snel van slag is. Of ze hebben testen gedaan, of gaan testen doen, omdat tja, omdat de lijn zo  filterdun zou zijn.

Ik moet zeggen dat voor mij het heel herkenbaar is. Ik denk net voor de mensen die de auti-coaching doen, dat zij de mensen met autisme ook zo kunnen herkennen.

Vanwaar komt het dan dat mensen autisme en hooggevoeligheid toch verwarren of toch verder kijken dan wat het is?

Hooggevoelig zijn en autistisch hebben éénzelfde basis: een versterkte gevoeligheid. Er is een verband tussen het hooggevoelig zijn en het lijden aan autisme. Toch zijn er echt wel grote en duidelijke verschillen.

Elk persoon dat autistisch is, is ook hooggevoelig. Maar elke hooggevoelige is niet autistisch. Dat is iets wat we zeker niet mogen verwarren.

Hooggevoelige personen houden van structuur en orde, anders kunnen ze van slag zijn. Daar lacht men om in de volksmond; het autistisch trekje. Dit is inderdaad iets dat hooggevoelige personen kunnen hebben, maar dat wil niet zeggen dat hooggevoelige personen daarom autistisch zijn.

Bij een lichte vorm van autisme, zoals het syndroom van Asperger, kunnen we inderdaad niet veel verschil merken maar ook daar zien we algauw het autisme opkomen  als we verder kijken.

Hooggevoelig of autistisch, de verschillen

Hooggevoelig zijn is een karaktereigenschap, autisme is een stoornis.

Mensen die hooggevoelig zijn herkennen en voelen  heel veel emotie  aan. Enkel aan een gezichtsuitdrukking kan een hooggevoelig persoon al veel afleiden.  Ze zullen die ook precies weten te benoemen. Dit is net onze fantastische eigenschap die we kunnen hebben.  Mensen met autisme hebben deze niet, zij hebben het hier heel moeilijk mee. Wie autistisch is kan heel moeilijk lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen plaatsen.

Een hooggevoelig persoon zal zich heel goed kunnen uitdrukken in zijn gevoelens en voelen de emoties zeer intens. Dit is iets dat autistische personen volledig missen.

Waar hooggevoelige personen heel creatief zijn, zie je dat autistische personen net dat deeltje toch wel missen.

Oogcontact is ook zo een mooie. Mensen met autisme hebben een hele andere blik in hun ogen. Ze kijken je kort aan, net niet aan of kijken door je. Hooggevoelige mensen kunnen vanuit je ogen je ziel raken.

Hooggevoelige personen lezen tussen de regels door. Autistische personen gaan alles zeer letterlijk opnemen.

Er zijn nog heel wat verdere verschillen, teveel om op te noemen. Ik kan nu ook veel wetenschappelijke verschillen opnoemen maar dara zijn jullie vast niets mee.

Hooggevoelig zijn of  lijden aan autisme, twee verschillende zaken met een andere aanpak

Net omdat het twee verschillende zaken zijn, gaan we deze ook verschillend aanpakken. Indien hooggevoelige personen hun voelsprieten herkennen en erkennen en deze is hun leven zullen inpassen, kunnen we spreken van een kracht.

Wie autistisch is heeft nood aan behandeling en begeleiding en eventueel indien nodig de juiste medicatie.

Wie hooggevoelig is, heeft geen medicatie nodig, heeft geen behandeling nodig. We gaan net proberen om via eventueel begeleiding de zaken waar de persoon het moeilijk mee heeft, om te zetten in zaken die perfect in ons leven passen.

Kort samengevat:

Een hooggevoelig persoon kan de hooggevoeligheid omzetten in een kracht . Autistisch zijn is een stoornis waar men mee leert omgaan.

Zo, de volgende keer dat iemand zegt dat jullie autistisch zijn, kunnen we zeker al een gepast antwoord bedenken of denken 😉

Veel liefs

Kindercoach Tamara

 

www.kindercoachtamara.be

 

 

2 antwoorden
 1. Felicia
  Felicia zegt:

  Jammer om te lezen dat je er zo instaat eerlijk gezegd. Ook autisten kunnen, mits de juiste begeleiding, hun autisme omzetten tot een kracht. Zolang er wordt gedacht dat het een stoornis is waar ze maar mee moeten leven worden ze gestigmatiseerd en als ‘vervelend’ ervaren. Ze mogen namelijk niet zichzelf zijn, ze zijn ‘gestoord’. Waar iemand met hsp gestimuleerd wordt zichzelf te zijn wordt dit bij autisme de kop ingedrukt, en net dit zorgt voor de ‘ volgens de maatschappelijk norm ongewenste’ problemen. Ik hoop dat deze instelling snel veranderd. Ik wil je aanraden je te gaan inlezen in de inzichten van Vera Helleman. Het lijkt me belangrijk dat je als kindercoach ook kinderen met autisme kan begeleiden door het proces om hun kracht te ontdekken.

  Beantwoorden
  • Tamara
   Tamara zegt:

   Beste
   dankjewel voor jouw reactie maar ik denk niet dat autisme ergens door mij omschreven is als vervelend, storend en alle andere zaken die ik in jouw reactie lees. Ik heb een paar jongeren met autisme in de praktijk , fantastische jongeren met geweldige humor en een fantastisch karakter. Fit zal j mij nooit horen zeggen. Mits de juiste begeleiding is autisme ook een sterkte. Alles is een sterkte als je het zelf kan toepassen in jouw leven trouwens. Waarom ik dit artikel schreef en wat mij stoort is dat bij HSP al snel de conclusie naar autisme gemaakt wordt, terwijl dit twee verschillende werelden zijn. Alles wat men niet kan benoemen valt onder “autisme”. Iedereen is welkom bij mij en ik heb de kennis over autisme maar ik heb mijn specialisatie in HSP gekozen. En vanuit dat standpunt zet ik alle kinderen en jongeren in hun kracht 😉 Lieve groetjes Kindercoach Tamara

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *