Hooggevoeligheid en autisme. Iets wat we hier zeer veel bespreken en uitleggen. Net omdat mensen te horen kregen dat hun kind wel autistisch lijkt. Omdat het kind zo snel van slag is. Of ze hebben testen gedaan, of gaan testen doen, omdat tja, omdat de lijn zo  filterdun zou zijn.

Ik moet zeggen dat voor mij het heel herkenbaar is. Ik denk net voor de mensen die de auti-coaching doen, dat zij de mensen met autisme ook zo kunnen herkennen.

Vanwaar komt het dan dat mensen autisme en hooggevoeligheid toch verwarren of toch verder kijken dan wat het is?

Hooggevoelig zijn en autistisch hebben éénzelfde basis: een versterkte gevoeligheid. Er is een verband tussen het hooggevoelig zijn en het lijden aan autisme. Toch zijn er echt wel grote en duidelijke verschillen.

Elk persoon dat autistisch is, is ook hooggevoelig. Maar elke hooggevoelige is niet autistisch. Dat is iets wat we zeker niet mogen verwarren.

Hooggevoelige personen houden van structuur en orde, anders kunnen ze van slag zijn. Daar lacht men om in de volksmond; het autistisch trekje. Dit is inderdaad iets dat hooggevoelige personen kunnen hebben, maar dat wil niet zeggen dat hooggevoelige personen daarom autistisch zijn.

Bij een lichte vorm van autisme, zoals het syndroom van Asperger, kunnen we inderdaad niet veel verschil merken maar ook daar zien we algauw het autisme opkomen  als we verder kijken.

Hooggevoelig of autistisch, de verschillen

Hooggevoelig zijn is een karaktereigenschap, autisme is een stoornis.

Mensen die hooggevoelig zijn herkennen en voelen  heel veel emotie  aan. Enkel aan een gezichtsuitdrukking kan een hooggevoelig persoon al veel afleiden.  Ze zullen die ook precies weten te benoemen. Dit is net onze fantastische eigenschap die we kunnen hebben.  Mensen met autisme hebben deze niet, zij hebben het hier heel moeilijk mee. Wie autistisch is kan heel moeilijk lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen plaatsen.

Een hooggevoelig persoon zal zich heel goed kunnen uitdrukken in zijn gevoelens en voelen de emoties zeer intens. Dit is iets dat autistische personen volledig missen.

Waar hooggevoelige personen heel creatief zijn, zie je dat autistische personen net dat deeltje toch wel missen.

Oogcontact is ook zo een mooie. Mensen met autisme hebben een hele andere blik in hun ogen. Ze kijken je kort aan, net niet aan of kijken door je. Hooggevoelige mensen kunnen vanuit je ogen je ziel raken.

Hooggevoelige personen lezen tussen de regels door. Autistische personen gaan alles zeer letterlijk opnemen.

Er zijn nog heel wat verdere verschillen, teveel om op te noemen. Ik kan nu ook veel wetenschappelijke verschillen opnoemen maar dara zijn jullie vast niets mee.

Hooggevoelig zijn of  lijden aan autisme, twee verschillende zaken met een andere aanpak

Net omdat het twee verschillende zaken zijn, gaan we deze ook verschillend aanpakken. Indien hooggevoelige personen hun voelsprieten herkennen en erkennen en deze is hun leven zullen inpassen, kunnen we spreken van een kracht.

Wie autistisch is heeft nood aan behandeling en begeleiding en eventueel indien nodig de juiste medicatie.

Wie hooggevoelig is, heeft geen medicatie nodig, heeft geen behandeling nodig. We gaan net proberen om via eventueel begeleiding de zaken waar de persoon het moeilijk mee heeft, om te zetten in zaken die perfect in ons leven passen.

Kort samengevat:

Een hooggevoelig persoon kan de hooggevoeligheid omzetten in een kracht . Autistisch zijn is een stoornis waar men mee leert omgaan.

Zo, de volgende keer dat iemand zegt dat jullie autistisch zijn, kunnen we zeker al een gepast antwoord bedenken of denken 😉

Veel liefs

Kindercoach Tamara

 

www.kindercoachtamara.be

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *